Tuba Honlap Tipp

Honlapkészítés tippek, trükkök tanácsok...

Reklám

Linkblog

Hogyan épitsük fel az oldalunkat?

2007.08.05. 00:13 tuby smith

Ha megvagyunk az alapokkal, akkor kezdjünk el tervezni.

Miért van erre szükség?
Mert úgy járnánk egy idő után, mint az építész hasonlatban: Ha az építészek is így dolgoznának, egy kósza harkály egy egész várost döntene romba egy nap alatt.

El kell dönteni:
  1. Kinek szól, kik a célközönsége?
  2. Mire akarjuk használni az oldalt, mi a célja?
  3. Hány lapból álljon?
  4. Melyik lapnak mi legyen a tartalma?
  5. A lapoknak milyen legyen a felépítése, elrendezése, designja?
1. A célközönség meghatározása.
Tudni kell kinek fog szólni a honlap. Kismamáknak, focibolondoknak, fiataloknak, időseknek, informatikusoknak, villanyszerelőknek, irodalmároknak. Más más embercsoport, más igényekkel és tapasztalattal. Olyan nincs, hogy mindenkinek szól, aki kíváncsi ránk!

2. Mi a célunk?
Mi lehet egy weblap célja? Magamutogatás, haverok összegyűjtése, szórakozás, digitális plakát/kirakat, vagy marketing eszköz, kapcsolattartó felület, értékesítés növelő eszköz. Rengeteg olyan oldal van cégesek között is, amely csak magamutogató digitális plakát, nem használja ki a web lehetőségét. Pedig egy weblapból bármi lehet, az lesz amit tervezünk és készítünk. Azonban ha a tervezés sincs meg, akkor jön a harkály!

3. Lapok száma.
Ez a legrugalmasabb dolog a tervezéskor. Két dolgot kell elsősorban figyelembe venni. Az előző két pontot. Viccet félre téve: Más felépítés kell egy céges, más egy hobbi oldalnak.
Ez az oldalak számán is meglátszik.
Alapvető tapasztalat: A három lapból álló weblap az nem webre való, azt megméretezve nyomdába kell adni, és kipostázni vagy kiplakátolni kell. Nem hatékony, nem használja ki a lehetőségeket, parlagon hagyva azokat. Ha van ami említésre méltó, fontoljuk meg, hogy fel tegyük-e a netre.
Azonban túlzásba sem szabad esni. Ne riasszuk el a látogatót kilóméter hosszú menüvel. Általában 8 lap elég szokott lenni. De ez nem dogma, hogy márpedig nyolc kell, nem lehet se több, se kevesebb. Nem! Ha 5 elég, akkor egyenlőre elég, úgyis fogunk később bővíteni, bármit goldolunk most. Ha 15 lett a terv vége, akkor sem húzunk ki esetleg fontosnak tartott oldalt.

4. Lapok tartalma
Minden lap szóljon valamiről, de lehetőleg egy dologról. Ez később a SEO témában lesz jelentősége. Ne felejtkezzünk meg az oldal címről, és a rövid leírásáról. Az oldal cím, vagy title a böngésző ablakának tetején lévő sor. A leírás, vagy description pedig keresési eredménykor lesz előnyös, ha ki van töltve hasznos szöveggel. Mind a kettő nagyon fontos lesz később.

5. Lapok kinézete
A kinézet megitélése kettős. Egyrészt legyen tetszetős, könnyen kezelhető, de agyon-csilli-villizett se legyen. Sokan vitatkoznak azon, hogy a tartalom, vagy a design a fontosabb-e. Annyi biztos, hogy az első látogatáskor a ronda lap pillanatok alatt elriasztja az embert. De a szép lap "üres tartalommal" sem sokáig tartja meg.
Az elrendezés legyen logikus, könnyen áttekinthető. A lapok kezelése legyen egységes, ne kelljen a látogatónak kitalálnia mit hol talál.
A színek legyenek kontrasztosan összeválogatva, jól olvasható legyen a szöveg.
A fontos szövegeket emeljük ki, úgy hogy látszódjon a fontossága. Ezt úgy tudjuk elérni, ha nem használjuk ki a True Color paletta összes színét, s nem használunk minden mondatban más betűtipust. Egy oldal használható felépítéséhez két-három betűtípus, plussz alap formázás, valamint 4-8 szín sötét-világos árnyalatban tetszetős és használható weblap építhető fel.

Bónusz kérdés, a színhasználathoz. Egy térképfestő régen nekiált kifesteni Európa térpépét, hogy úgy fesse ki az országokat, hogy két szomszédos országnak nem lehet egyforma szine. Előszedte az összes festékét. Hány szín kellett neki?

A képek legyenek kis méretűek, azonban tetszetősek. A színek itt is fontosak, azonban fő szempont a méret. Ha galériát készítünk használjunk thumbnail képeket. Láttam olyan oldalt, ami egyszerre akart 20 db 800x600-as képet letölteni. Képzelhető a sebesség :(

Egy ideig nagy divat volt a háttérzene. Kellemes tud lenni, amikor zenét halgatsz a gépeden böngészés közben, s beleüvölt egy weblap :( Inkább ha zenét/videót stb akarunk feltenni. Rakjunk fel egy indít gombot. Sokan csak akkor kapcsolják be a hangszórót, ha zenehalgatáshoz/játékhoz kell. Ne tolakodjunk be.

Utolsó tervezési tanács. Legyen egy kapcsolat oldal, ahol lehet e-mailt küldeni, telefonálni, vendégkönyvbe írni, vagy egyébb módon üzenetet hagyni. Az interaktív lap sokat dobhat az "imigyünkön". Azonban ez az interaktivitás legyen lekezelt. Ha két hét szabin vagyunk, s tudjuk, hogy addig senki sem fog törődni a kapcsolatot-tartással jelezzük inkább, hogy mi a helyzet. Az ügyfél ne idegeskedjen, hogy hetek óta feladott rendelésére nem reagáltunk.

Szólj hozzá!

Címkék: html webfejlesztés honlap weblap honlap fejlesztés weblap tervezés

A bejegyzés trackback címe:

https://tuba-honlap.blog.hu/api/trackback/id/tr7132490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása