Tuba Honlap Tipp

Honlapkészítés tippek, trükkök tanácsok...

Reklám

Linkblog

Weblap tartalomkezelő rendszerben

2007.10.24. 14:32 tuby smith

A Statikus weblapok szomorú temetése (és feltámasztása) után rátérek a tartalomkezelők ismertetésére. Röviden ezeket CMS-nek hívják (angol rövidítés). Mik is ezek, és miként lehet keresőoptimalizálni?
Ha nem akarunk/tudunk weblapot készíteni akkor vagy megbízunk valakit (például engem :-), hogy készítsen el egy weblapot, vagy egy CMS rendszerben építi fel.
Azért ez sem egyszerű dolog, de nem kell megijedni.
Vannak különböző tartalomkezelők, melyek aznak egy vezérlő adminisztrációs felületet, ahol ( a teljesség igénye nélkül ):

  1. hozzáadhatunk,
  2. módosíthatunk,
  3. törölhetünk:
  • szöveges tartalmat
  • képeket
  • letölthető fájlokat
Módosíthatjuk a kinézetet, felhasználókat kezelhetünk és korlátozhatjuk a hozzáférésüket.
Mindezt többnyire programozási és weblapszerkesztési ismeretek nélkül, egyszerű "kattingatós módszerrel" végezhetjük el.

Többféle CMS rendszert lehet találni az interneten, akár magyar nyelven is, csak rá kell keresni. A letöltése többnyire egy tömörített fájlból áll, melyet egy könyvtárba kicsomagolva fel kell tölteni a tárhelyre, s ott esetleges írási jogosultságokat kiosztva meg kell nyitni a böngészőben a telepítő oldalt, ami kéri az adatbázis hozzáférés adatait.
Igen, adatbázis szükséges a működésükhöz! Tehát aki még MySQL nélküli térhely szolgáttatást bérel, annak bővítenie kell.
Optimalizálásukkor elsődleges szempont, hogy képes legyen a rendszer kereső és felhasználó barát linkek kezelésére (előállítására).
Ezek után a linkek tartalmazzák a kulcsszavakat, barátságos formában.

1 komment

Címkék: cms honlap fejlesztés alapismeret weblap tervezés kereső optimalizálás

A bejegyzés trackback címe:

https://tuba-honlap.blog.hu/api/trackback/id/tr82205990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miti88 · http://fitt-es-egeszseges.com/ 2010.09.30. 20:10:54

Vannak olyan tartalom kezelő rendszerek is, amelyek úgynevezett flat file adatbázist használnak, ennek nem kell MySQL.
Azt hiszem a Lotus egy ilyen ha jól emlékszem
süti beállítások módosítása