Lapok

Tuba Honlap Tipp

Honlapkészítés tippek, trükkök tanácsok...

Reklám

Linkblog

Web Log -> Blog és a keresöoptimalizálás

2007.10.23. 14:45 tuby smith

Mi a csuda ez?
Ha ide tévedtél, akkor már lehet fogalmad róla.
Ez a tartalomkezelés egy ősének tekinthető dolog.
Internetes naplónak indult, mára meg rengetegen blogolnak.
Hobbi és ismeretterjesztő blognak megfelel egy ingyenes szolgáltató, s nem kell mást tenni csak írni a tartalmakat. Keresőoptimalizálási szempontból miért jó?

Az első dolog ami nagyon jó dolog, az úgynevezett permalink. Ez a bejegyzés maradandó url címe, ami többnyire a bejegyzés címe, kiszedve belőle az url-ben nem megjeleníthető karaktereket. Ezeket nemcsak a robotok szeretik jobban
(bár nekik akár a
http://www.blog.hu/index.php?page=tuby-honlap&y=2007&m=10&d=23&post=206002
is lehetne), hanem az embereknek is érthetőbb a
http://tuba-honlap.blog.hu/2007/10/23/web_log_blog
cím, nem sokkal jobb így? Meg ráadásul a webcímbe kulcsszavakat is tehetünk, amik könnyebben megjegyezhetőek mint egy számsorozat, főleg ha nem egy változó adódik át a script-nek, hanem mondjuk 5-6 ?változó=érték& .... látható.

A cimkék használatával az allapok, bejegyzések között kapcsolat-hálót építhetünk ki úgy, hogy a rendszer rengeteg feladatot levesz a vállunkról.
Csak szisztematikusan és relevánssan kell használni a post-okhoz a tag-okat, hogy szakszavakat is írjak :-)
Magyarul: a blog bejegyzéseket cimkékkel lássuk el, lehetőleg előre találjuk ki a főbb cimkéket, és bátran használjuk, de ne essünk túlzásba. A cimkék olyanok mint a címszavak, egy bejegyzéshez ne adjunk rengeteget, csak tényleg annyit amennyi szükséges, és a témába illik!

Hatalmas nagy ötletek:
a friss posztok,
a friss topikok,
a cimkefelhő,
az archívum,
a kiemelt ajánlatok,
és a véletlenszerű ajánlatok.

Ezek mentén a keresők és a humán látogatók olyan helyekre is eljutnak, ahová egyébként valószínüleg nem, vagy csak később.

Természetesen nem csak ingyenes szolgáltatónál helyezhetünk el blogot, hanem saját tárhelyre is telepíthetünk többnyire php és mySQL alapú blogmotort.

1 komment · 1 trackback

Címkék: blog seo honlap fejlesztés cimkék web log permalink kereső optimalizálás

A bejegyzés trackback címe:

https://tuba-honlap.blog.hu/api/trackback/id/tr80206002

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: webstaff blog 2008.02.21. 12:47:45

Beszédes URL-ek .htaccess, mod_rewrite azaz a rewrite engine ereje 1.Nagyon sokan rá vannak kattanva az úgynevezett "beszédes URL"-ekre, amik kb. ilyenek:   http://nullstring.blog.hu/2008/01/14/php_session_session_gc_maxlifetime_helye &n…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nullstring · http://www.bmwfanatics.hu 2008.02.21. 12:46:41

Hali,

"(bár nekik akár a
www.blog.hu/index.php?page=tuby-honlap&y=2007&m=10&d=23&post=206002
is lehetne)"

Ehhez hozzá tenném, hogy a keresőrobotok ha dinamikus tartalomra utaló karaktereket találnak az url-ben, akkor kicsit visszavesznek az oldaladon való gyakori keresgélésből, hogy ne terheljék le a rendszert. Állítólag :) Szóval ebből a szempontból is jobbak az úgynevezett beszédes url-ek. :)
süti beállítások módosítása