Tuba Honlap Tipp

Honlapkészítés tippek, trükkök tanácsok...

Reklám

Linkblog

Statikai terhelés

2007.09.09. 23:44 tuby smith

Kissé lemaradva folytatom.

Eddig kaptatok tippeket, hogy mi is a honlap, és hogyan érdemes formázni, és mi legyen egy hibaoldalon.
Most pedig a statikus honlap értékelése következik.

Sok helyen hallani, hogy a statikus honlap korszakának vége, ez így van!
De... nem feltétlenül kell mindennek folyamatosan megújulni.
Egyes lapok, vagy lapcsoportok lehet, hogy csak havonta, negyed évente, vagy ritkábban változik. Ezen oldalak elkészítése, módosítása nem jelent akkora munkaidő ráfordítást, hogy érdemes legyen egy bonyolultabb rendszert kezelni egy pár néha változó oldal miatt.

A statikus oldal előnye mindenképpen az olcsósága.

Hátránya, hogy a rendszeres módosítása bonyolultabb, mint egy tartalomkezelő rendszer oldalát.
például egy tíz oldalas honlap menüjében - amely minden oldalon szerepel - módosítani valamit, az mind a tíz lap megszerkesztését jelenti.

A megoldás a problémára a statikus lapok és a CMS ötvözete. Az általam készített TNCode laprendszerben szétbontva tárolva a funkcionális részeket - menü, fejléc, lábléc, tartalmi részek - a lapok egységes kinézettel és szerkezetben jelennek meg. Egy új lap elkészítésénél csak a tényleges tartalmat kell elkészíteni, s a rá mutató hivatkozásokat kell elhelyezni a meglévő menüben, és a megfelelő lapokon.

A módosítások -például egy logo cseréje - egységesen érintik az összes oldalt.
Persze ez nem korlátozó érvényű szabály. Egyszerűen megoldható egyéni kivétel lista, például lapfüggő menü, egyedi színtéma, laponként változó háttérkép, stb.

A rendszer létrehozásánál az egyszerűség és a hatékonyság volt a fő szempont, csak php futtatási lehetőség és apache RewriteEngine szükséges hozzá. Még adatbázis sem szükséges a működéséhez.

Szólj hozzá!

Címkék: szerkesztés honlap honlap fejlesztés statikus lap

A bejegyzés trackback címe:

https://tuba-honlap.blog.hu/api/trackback/id/tr42161430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása